Csongrádi Települési Értéktár
Kulturális intézmények
Belsővárosi Múzeumház

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Gyökér utca 1.

Telefon: 06-63/483-103

Ismertető: Csongrád Belsőváros részén található egy terület, amely 17 házból álló védett műemléki házat ölel magába. A Belsőváros köré szerveződött maga Csongrád városa. Korábban kubikosok és halászok, hajóácsok, kisparasztok lakták ezeket az állóhézagos deszkaoromzatú házakat. Több változatban épültek a házak, a Múzeumház kétablakos megoldással lett helyreállítva. A Múzeumházat Dr. Szűcs Judit rendezte be munkatársaival, 1985-ban. A Múzeumház gyakorlatilag egy épületegyüttes, mivel egy közös telken két különböző épület áll: egyik az „öregház", a másik a"nagyház" nevet kapta. A XIX. században gyakran találkozunk az „öregház" formával, ahol festett bútorokkal rendezték be a szobát, és szabadkéményes megoldást láthatunk a konyhában. A „nagyház" tiszta szobáját nem használták, rendeltetése csupán annyi volt, hogy gazdája jómódját hangsúlyozza. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis hol élték mindennapjaikat a régi öregek? Gyakorlatilag a konyhában. Ott laktak, éltek, aludtak. Használati tárgyaikat, eszközeiket az udvari kamrában mutatják be a látogatóknak.

Nyitva tartás: Nyitva tartás szezonban: Május 1. és Október 31. között Keddtől - Vasárnapig 13:00-17:00

Térkép


Képek


 
Csanytelek Községi Könyvtár

Adatok


Cím: 6647 Csanytelek, Szent László utca 4/a

Telefon: 06-63/578-018


Ismertető: Szabó Lajosné – könyvtáros A könyvtár nem önálló épület, alapterülete 108 m2 Állománya (dokumentum): 17747 Könyvtári integrált rendszer: Szirén A község egyetlen kulturális intézménye a könyvtár, 1991 óta az Általános Iskola épületében működik. A Csanyteleki Községi Könyvtár több évtizedes múlttal rendelkező folyamatosan megújuló intézmény, mely a lakossági igényeket – követve a társadalom változásait – igyekszik a legmesszebbmenőkig teljesíteni. Az intézmény nyilvános települési, közművelődési könyvtár, funkcióját tekintve kettős funkciójú, az általános iskolai feladatokat is ellátja. Kapcsolatrendszerét tekintve a szakmai szervezetekkel, a térség könyvtáraival, a település intézményeivel és civilszervezeteivel az együttműködése nagyon jó. Alapterülete 108 m2, állománya 17 930 db dokumentum, feldolgozása és feltártsága: teljes feldolgozottsággal cédulakatalógusokon. A könyvtár sokféle szolgáltatással, internet hozzáféréssel és többféle dokumentumtípussal rendelkezik, használata ingyenes.

Térkép


Képek


 
Csanyteleki Faluház

Adatok


Cím: 6647 Csanytelek, Kossuth utca 15.

Telefon: 06-20/429-7188


Ismertető: Csányi Csilla Faluházvezető. A csanyteleki Faluház 2003. február 01-én nyílt meg a bezárt Művelődési Ház épületében. A helyi fiatalok nagy kedvvel vették birtokukba a Faluházat, hiszen itt újra lehetőségük nyílt szabadidő kulturált eltöltésére. Ujjáéledt az ifjúsági klub, mintegy 80 fiatal váltott klubtagsági igazolványt. Internetszolgáltatás, csocsó, biliárd, különböző játékok, asztalitenisz, dvd, tv nézés és zenehallgatási lehetőség áll rendelkezésükre. De nem csak nekik, hanem minden korosztálynak nyitva áll a Faluház ajtaja, különböző programokkal, rendezvényekkel. Állandó helyszínei vagyunk a civil szervezetek, vagy bármilyen egyesület, szerveződés összejöveteleinek, EU-tájékoztatóknak, árusítási lehetőséget biztosítunk a nagyteremben minden érdeklődő vállalkozónak, cégnek. Épületünkben található meg Szécsi János Falugazdász is, akivel így közvetlen kapcsolatban állunk. Sikeresen pályáztunk az Informatikai és Hirközlési Minisztériumnál, segítségükkel 2004. májusától nyilvános Internet hozzáférési helyként, e-Magyarország pontként működünk, számítógépes parkunk jelentős fejlesztésével várunk minden Internet után érdeklő személyt. 2004. október 15.-étől teleházként működünk.

Térkép


Képek


 
Csongrád Megyei Levéltár Csongrádi Levéltára

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Gyöngyvirág utca 7/a.

Telefon: 06-63/570-005, Fax: 06-63/570-005


Ismertető: A csongrádi levéltár őrzi Csongrád város, Csanytelek, Felgyő, és Tömörkény községek, az 1950 utáni csongrádi járás, valamint a jelentősebb gazdasági szervek, intézmények, szövetkezetek, egyesületek stb. iratait. Kutató- és ügyfélszolgálat A levéltárban nyitvatartási időben, a Kutatótermi szabályzatban foglaltak szerint végezhető kutatás. A levéltárban nyilvántartott és őrzött iratokat a Csongrád Megyei Levéltár Csongrádi Levéltárának fond- és állagjegyzéke tartalmazza. A kutatók munkáját segítik a levéltári anyagról eddig megjelent segédletek és a számítógépes adatbázisok. A kutatóteremben lehetőség nyílik a régi újságok mikrofilmen történő olvasására. A kutató a kutatásra kiadott levéltári anyagról a saját költségén másolatot igényelhet.

Nyitva tartás: Kutató - és ügyfélszolgálat: Hétfő - Csütörtök 8:00-15:00 Péntek 8:00-12:00

Térkép


Képek


 
Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Szentháromság tér 12.

Telefon: 06-63/483-764, 06-20/208-9522,


Ismertető: 2001. október 26-án került átadásra Csongrád város új könyvtára, amely egy közel 1000 m2 alapterületű épület felújítása után megkezdhette működését. Az intézménybe belépő látogató egy igen modern, számítógépes kölcsönzésre is alkalmas fogadótérbe érkezik. Innen nyílik az Olvasóterem, ahol számos folyóirat és közel 7000 kézikönyv található. Szintén az Olvasóteremben kapott helyet az Európai Információs Pont, amely az Unióval kapcsolatos tájékoztatást segíti elő. A Kölcsönzőpulttól egy másik irányba elindulva juthatunk el a felnőtt és gyermekkönyvtárba. A részlegek között kaptak helyet a számítógépek. Ezeken a teljes nyitvatartási idő alatt 512 kb/s sebességű internetszolgáltatást nyújtunk olvasóinknak. A központi könyvtárban 25 számítógép működik hálózatba kötve. 12 gépet használhatnak olvasóink, melyek közül 3 az eMagyarország Pont hálózat része, egy pedig katalógus-terminálként üzemel. Az új épületben ismét megnyitottuk zenei könyvtárunkat, amelyben egyszerre több olvasó képes fejhallgatón keresztül használni a komoly és könnyűzenei CD-ket és nyelvi kazettákat. Itt működik a Hangoskönyvtár is, amely a látásukban korlátozottak számára ad lehetőséget irodalmi csemegézésre. Egy 15 m2-es kutatószoba is kialakításra került, ahol a helytörténeti anyagokat, a testvérvárosok dokumentumait használhatják az olvasók, kutatók. Könyvtárunk rendelkezik egy 80 m2-es pinceklubbal és egy 40 m2-es gyermekklubbal, amely rendszeresen otthont ad a gyermekfoglalkozásoknak (meseklub, hagyományőrző klub), valamint a baba-mama klubnak. Az intézmény belső udvarán megépült a szabadtéri színpad, amely tavasztól őszig pódium és egyéb más rendezvények megtartására alkalmas. Itt kapott helyet Franziska Lankes német szobrászművész ajándék plasztikája. A felnőtt részlegben berendezett állandó kiállításunk a csongrádi születésű író, Miloš Crnjanski életét és műveit mutatja be. 2002 óta a Bokrosi Könyvtár ismét intézményünkhöz tartozik. A városrészben működő fiókkönyvtár új színt vitt a település életébe állandó gyermekrendezvényeivel és a felnőtteknek szervezett klubokkal. Bokroson 4 számítógép áll a látogatók rendelkezésére, természetesen a csongrádihoz hasonló, szélessávú internet eléréssel.

Nyitva tartás: Hétfő: 9:00 - 17:00 Kedd: 9:00 - 17:00 Szerda: 9:00 - 18:00 Csütörtök: 9:00 - 17:00 Péntek: 9:00 - 17:00 Szombat: 8:00 - 12:00 Vasárnap: Zárva

Térkép


Képek


 
Tari László Múzeum

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Iskola utca 2.

Telefon: 06-63/483-103, Fax: 06-63/481-052


Ismertető: Csongrád városában az első gyűjtemények a 19. század közepétől jöttek létre. A korábban különböző intézményekben, iskolákban őrzött muzeális értékű leletek, tárgyak, könyvek az 1956 októberétől működő városi múzeumba kerültek, ahol régészeti, helytörténeti képzőművészeti és néprajzi gyűjtemények alakultak ki. A gyűjtésben nagy szerepet vállalt László Gyula régész, akinek jó barátja a helyi amatőr régész, helytörténész Tari László fogorvos, akinek a nevét 1989-ben vette fel a múzeum. Múzeumi tárgyaink száma ma már 100 ezer felett van. Hosszabb felújítás után, 2000 decemberében nyílt meg új állandó kiállításának első része "Föld gyermekei, bronz fiai - Bronzkori földművesek, harcosok és kézművesek emlékei Csongrád megyében" címmel. Egy évvel később elkészült a második egység, a "Csongrád évszázadai" is. A harmadik kiállítási szekció 2002-ben nyílt meg, „Csongrád népélete" címen. Jelenleg a múzeum ezekkel az állandó kiállításokkal rendelkezik, valamint egy időszakosan nyitva tartó tájházzal a Gyökér utca 1. szám alatt. A Tari László Múzeum jelenleg három nyitott gyűjtőkörrel rendelkezik: régészet, történelem, néprajz, melyek folyamatosan bővülnek

Nyitva tartás: Nyitva tartás: Kedd - Péntek 12:00-16:00 Szombat 8:00-12:00

Térkép


Képek


 
Ellés Monostor

Adatok


Ismertető: Csongrádtól ÉNY-ra, a Tisza túloldalán, a pontonhídtól kb. 3 kilométerre A monostor a XI-től a XVI. század közepéig állt fenn. Első írásos említése 1306-ból származik. Tulajdonosa az eredetét a honfoglaló Ond vezérre visszavezető Bor-Kalán nemzetség volt. A bencés, kora-keresztény bazilikát utánzó háromhajós román templom a XI. század végén épült. Északi oldalához kis sekrestye csatlakozott. A tatárjárás során jelentős pusztulás érte, de a XIII. század közepén újjáépítették. Ekkor a nyugati zárófalhoz két tornyot építettek, az elpusztult sekrestye helyére nagyobb méretű kápolnát emeltek. Ugyanekkor épült fel a kolostorszárny, melynek udvarán kút állt. A monostorhoz tartozó szolgálónépek számára külön temetőkápolnát építettek. A templom körül és belsejében, valamint a temetőkápolnánál sok korabeli temetkezés került elő. A temetőket a feltárt leletek tanúsága szerint a XIII-XVI. század közt használták. Az épületek egy részét a XV. században három méter mély árokkal vették körül. A török uralom alatt a hely egyházi jelentősége megszűnt, az épületek tégláit és köveit a környék lakói elhordták, csak az alapfalak élték túl az idő múlását. A területen a XVIII. században dohánykertészet működött.

 
Felgyői Községi Könyvtár

Adatok


Cím: 6645 Felgyő, Széchenyi út 6.

Telefon: 06-63/580-004


Ismertető: A könyvtár tervezett olvasói befogadóképessége (fő/nap): 35-40 fő Az épületben található: Az épületben kiállítóteremnek is alkalmas 70 fős konferenciaterem található. Az épülethez egy külső terasz is tartozik, ami szabadtéri rendezvények megrendezésére kitűnően alkalmas. A mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedése az épületben megoldott.

Térkép


Képek


 
Földműves – Emlékmű

Adatok


Cím: 6645 Felgyő

Ismertető: Sándor szobrászművész Földműves – Emlékmű című alkotása, a község központi parkjában található. „A múltba enged pillantani és az emberi méltóságot, az élet, a munka iránti igényességet fogalmazza meg a művészet nyelvén. A régmúlt és közelmúlt eseményeit karcolt jelekben őrző kompozíció, - a szűrös emberalakot középpontban állítva - a művész színvonalas, sommázatos alkotása." A jelképes, tájkörnyezetre, a környék múltjára és lakóira utaló műalkotást, 1985. április 03.-án avatták fel.

Térkép


Képek


 
Homokóra Magán Múzeum

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Zöldkert utca

Ismertető: Tulajdonos Dózsa Lajosné Fodor Irén. A homokóra-múzeum a család régi polgárházának előszobájában látható. Kívül tábla hirdeti a gyűjteményt, amelyet jellemzően nem a helybeliek, hanem a turisták látogatnak sűrűbben. A család fogadott már finnországi csoportot is a vendégkönyv tanúsága szerint. Irénke nem tett mást, csak amit Dunántúlon jó néhány, turizmusból élő településen megléptek az extrém gyűjtemények gazdái – többnyire a helyi önkormányzat segítségével –, bemutathatóvá tette kincseit. Nem hivatalos múzeum ez, például teremőr sincs. Ám annak, aki a Tiszához vezető csöndes utcán sétálgat, és betér ide, szép élményben lehet része a hangulat, valamint a művészi kivitelű és tömeggyártott holmik kavalkádja miatt. Látható itt orvosi segédeszköznek használt, NDK-ból való homokóra. Olyan, amelyet akkor vezettek be nálunk, amikor a tantusszal már nem lehetett korlátlan ideig telefonálni, és jól volt tudni, mikor jár le a három perc. Gyártottak tojásfőzéshez használatos segédeszközt, újabban pedig gyerekeknek készítenek olyat, amely mutatja, meddig kell mosni a fogat. Ezeken túl Dózsa Lajosné őriz egyet – az unokáktól szigorúan elzárva –, amely az ideális szeretkezés hosszát mutatja. Ez nem 3 perces. Vagyis látszik, hogy a titokzatos időmérő eszköz ajándéktárggyá lényegülve megél az atomórák és mobiltelefonok korában.

Térkép


Képek


 
Ifjúsági Ház

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Hunyadi tér 9-11.

Telefon: 06-63/482-557

Ismertető: A Ház a helyi fiatalok igényeinek részletes és alapos felmérése alapján, nonprofit szórakozási lehetőségeket, rendezvényeket, klubfoglalkozásokat, tud szervezni a fiatalok minél szélesebb rétegei számára. A helyi fiatalok anyagi lehetőségeinek figyelembevételével ingyenes, vagy minimális önköltségi áron. Internet, ping-pong, biliárd, darts, áll rendelkezésre. Kézműves foglalkozásokat szerveznek, ifjúsági csoportok folyamatosan tartják foglalkozásaikat, mint például a Kyokushin karate klub, Zsizsik színjátszó csoport, Anime klub.

Nyitva tartás: Hétfőtől-Szombatig 8:00-20:00 Vasárnap 10:00-20:00

Térkép


Képek


 
Kézműves Alkotóház

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Öregvár utca 34.

Telefon: 06-63/570-325 (Tourinform Csongrád)


Ismertető: Az itt látható igényesen berendezett kiállítás, helyi és Dél-alföldi kézműves mesterek munkáit mutatja be. A gyűjteményben találhatók mézeskalácsok, festett tojások, kések, szőttesek, csipkék, hímzések, csuhéból készített tárgyak, fafaragások, asztalos munkák, kerámiák. A nyár folyamán helyet ad az Alkotóház kézműves bemutatóknak és foglalkozásoknak, melyek során az érdeklődők végignézhetik az alkotómunka folyamatát, de akár aktívan részt is vehetnek benne.

Nyitva tartás: Június 1- Szeptember 15. Keddtől - Vasárnapig 13:00-18:00 Előzetes egyeztetéssel ettől eltérő időpontban is látogatható.

Térkép


Képek


 
László Gyula mellszobra

Adatok


Cím: 6645 Felgyő

Ismertető: Lantos Györgyi szobrászművész alkotása, László Gyula mellszobra, az általános iskola előtt található. Az iskola 2000-ben vette fel a régészprofesszor nevét, ekkor avatták fel a szobrot. László Gyula 20 évig végzett ásatásokat a községben. Honfoglalás és avar kori sírokat, illetve egy templomot tárt fel. „A műalkotás tisztelgés egy olyan nagy ember előtt, akinek munkássága révén lett gazdagabb a mi világunk, lettünk mi is gazdagabbak. Régészként a magyar régmúlt minden korszakában jelentőset alkotott…"

Térkép


Képek


 
Művelődési Központ és Városi Galéria

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Szentháromság tér 8.

Telefon: 06-63/483-414, fax.: 06-63/482-557


Ismertető: A város közművelődésének egyik legjelentősebb szervezője, a térség közművelődési központja. Az intézmény jogelődjei 1954 óta végeznek közművelődési tevékenységet a városban - különböző átszervezések után -, napjainkban a jelenlegi intézményi struktúrában. Az intézmény fő feladata megalakulása óta a magyar és egyetemes kultúra értékeinek közvetítése, hagyományápoló és hagyományteremtő amatőr művészeti csoportok, a szabadidő kulturált és hasznos eltöltésére lehetőséget biztosító, felnőttek és gyermekek részére létrehozott szakkörök, klubok működtetése, ismeretnyújtó és ismeretszerző tanfolyamok és előadások szervezése. Ezek a közművelődési célkitűzések teljes mértékben összhangban vannak az intézmény kötelező feladatait meghatározó 1997. évi CXL. törvénnyel. A Csongrád Galéria (nevezik Városi Galériának is) 1990-ben jött létre, közel 300 m2-es kiállítótérrel. A csongrádi Művészteleppel és a Művelődési Központ és Városi Galéria intézményeként rendez kiállításokat, szimpóziumokat, alkotótáborokat. Időszaki kiállítások havonta nyílnak hazai és külföldi kortárs művészeti alkotásokból, kiemelten preferálva a pályakezdő fiatalokat. A Galéria két gyűjteményt gondoz, a dr. Piroska János festőművész (1894-1987) munkásságát reprezentáló akvarellt és egy folyamatosan gyarapodó kortárs képzőművészeti anyagot. A hozzá tartozó 150 fős díszterem hangversenyeknek, konferenciáknak, előadásoknak ad helyet.

Térkép


Képek


 
Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Dob utca 4-8.

Telefon: 06-63/481-131


Ismertető: Tevékenysége: Oktatás Általános Iskola Szakiskola

Térkép


Képek


 
Simmer Sándor Fafaragó

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Tanya 244. Szegedi út mellett

Telefon: 06-63/471-342, 06-30/341-5521Ismertető: Tanyáján rendszeresen fogad gyermekcsoportokat, cserkészeket, ahol lehetőséget biztosít az Tanyáján rendszeresen fogad gyermekcsoportokat,íjjászat és egyéb más korabeli harcieszköz megismerésére,számháború,és egyébb régi gyermekjáték felelevenítésére.

Nyitva tartás: Telefonos egyeztetés alapján.

Térkép


 
Széchenyi Iskolamúzeum

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Széchenyi út 29.

Telefon: 06-63/483-754


Ismertető: Csongrádon, a Széchenyi Iskolamúzeum a Gr. Széchenyi István Ált. Iskola és Diákotthonban található. Az iskolamúzeumot 1973-ban nyitották meg, 1976-ban bővítéssel nyerte el mai formáját. Anyaga állandóan gyarapodik, egyéni gyűjtések és adományok által. A múzeum részei: néprajzi anyag, műhelyek, földműveléshez, állattartáshoz tartozó gazdasági eszközök, a város történeti emlékei. Ma a múzeum fontos szerepet tölt be az oktatás-nevelés területén. Tárlatvezetési és múzeumi ismereteket is tanulnak a gyermekek. Az elméleti ismeretek mellett, a gyakorlatban is elsajátítják a vezetési feladatokat. A múzeum vetélkedõk színtere, órákhoz is motiváló környezet. Látogatók érkeznek a városból, térségből, távoli vidékekről, külföldről. A gyűjtemény anyaga felnőttek és gyermekek érdeklődésére egyaránt számot tarthat.

Nyitva tartás: Hétfőtől - Péntekig: 8:00-16:00 Hétvégeken előzetes bejelentéssel.

Térkép


Képek


 
Tisza Sándor fafaragó

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Dankó Pista utca 30.

Telefon: 06-63/475-115, 06-30/393-8040Ismertető: Fafaragó és játékkészítő műhely várja a látogatókat Csongrád belvárosában. A népi iparművész Kézművesháza ősi fafaragás módszerének tanúja. A művész alkot, a látogató tanul, és sorra kerülnek ki keze alól az egyedi tárgyak: gyermekjátékok, bútorok, fatányéros alá való fatálak, ma is használható eszközök, tárgyak, és szuvenírként hazavihető ajándéktárgyak. Játszótéri kellékei, fajátékok még a felnőtteket is önfeledt szórakozásra csábítják. Bemutatóteremben kerültek kiállításra a zsűrizett alkotások, de más iparművészeti ágazatok mestermunkáit is megcsodálhatjuk. Kézműves foglalkozásait szívesen látogatják a gyermekek, családosok, és gyakran leülnek mellé kíváncsi vendégek is. Bátrabbaknak kézműves alkotótáborokat szervez, bemutatja az ősi mesterségeket, és foglalkozásokat vezet, tavasztól egészen őszig.

Nyitva tartás: Hétfőtől - Péntekig 9:00-16:00 Hétvégén előzetes bejelentkezéssel

Térkép


Képek


 
Tömörkény Községi Könyvtár és Művelődési Ház

Adatok


Cím: 6646 Tömörkény, Kossuth utca 118.

Telefon: 06-63/577-090


Ismertető: A község kulturális életének fő mozgatója, amely otthont ad rendezvényeknek, képzéseknek és bemutatóknak egyaránt. Könyvtáros:Palatinus Istvánné

Térkép


Képek


 
Tourinform

Adatok


Cím: 6640 Csongrád, Szentháromság tér 8.

Telefon: 06-63/570-325, Fax.: 06-63/570-325Térkép


Képek