Csongrádi Települési Értéktár
Körös-torok Körös-torok

Körös-torok

 

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: természeti környezet  

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csongrád városától északkeletre a Tisza és a Körös folyó találkozásánál. Megközelíthető: Baross Gábor rakpart, Körös-toroki üdülőterület

Értéktár megnevezése: települési           

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A mai Körös-torkolatot 1855-1864 között alakították ki. Egy 1830-as évekből származó térképen még jóval fentebb van a torkolat, egy 1881-ből származó dokumentumon pedig a mai Várközzel szemben mutatja a torkolatot, viszont az a folyóág már egy elgyengült ága a Körösnek, hiszen az új, város alatti mesterséges torkolat ekkor már működött, aminek kialakítása azért volt célszerű, mert a korábbi tiszai és körösi vízemelkedések mindig árvízzel fenyegették a várost. A folyó vizét hatszáz méteres csatornával vezették a mai torkolatba, melyen 1988-ig rév működött.

A Körös vize lassúbb, színe a fűzfa levelére hasonlít, homokot nem hoz. A Tisza vize gyorsabb, szintje naponta változik, jelentős mennyiségű hordalékot szállít, melyet a Körös beömlő vizének lassító hatása miatt a torkolat feletti részen lerak, ezért keletkezett a Tisza jobb partján a több száz méter hosszú homokpad, mely tengerpartra emlékeztet. Alacsony vízálláskor kitűnő strandolási terület, a gyerekek is kedvükre építhetnek, csepegtethetnek homokvárat, s ezt kiegészítik a kulturális programok is. Az 1960-as évektől kezdődtek meg az üdülőépítések az árterület magasabb részén, mára már országszerte ismert üdülőterületté nőtte ki magát, mely a fiatalok körében népszerű az azonos nevű fesztiváljáról is.

Erdei Ferenc író szerint: „…ilyen szép partja sehol sincs a Tiszának, s ezt nem alkalmi költői túlzás mondatja velem, hanem gondos összehasonlító tanulmány. Ennek a hajóútnak egyértelmű eredménye, hogy a csongrádi Körös-toroknak ítéltük a pálmát az összes tiszai partfürdő közül. Külön érdekessége, hogy az ősi belvárosi házak zegzugai között vezet ki ide a szép hajlású, jól megépített és gondozott út. Lombos, ártéri fák alatt tágasan terül el a gyepes-fövenyes partfürdő, s szép, modern üdülő-tanyázó épületek sora áll már itt.”

Indoklás az értéktárba felvétel miatt:

Tengerpartra emlékeztető homokpart, mely a legszebb folyó menti strand az egész országban. A háttérként szolgáló ártéri erdőkkel csodálatos természeti szépséget láthatnak az ide látogatók évszaktól függetlenül. A helyhez kapcsolódik minden évben augusztus elején tartandó Körös-Toroki Napok országos hírű rendezvénysorozat.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.koros-torok.hu/

https://hu-hu.facebook.com/KorosTorok

http://www.korostorokinapok.info/

http://www.ktncsongrad.hu/