Csongrádi kadarka
A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: agrár- és élelmiszergazdaság
Természeti környezet: turizmus
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: a csongrádi borvidék
Értéktár megnevezése: települési
A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:
Csongrád környékén már az Árpád-korban termesztettek szőlőt. A török időkben új fajtákkal gazdagodott a vidék. Ebben az időben terjedt el a kadarka, amit a törökök a Balkánról hoztak. Már a 17. század második felében megemlíti Evlia Cselebi török utazó, hogy Csongrádnak kertje, sok szőlője van.
A tőkéket déli származása miatt a téli fagyoktól takarással védték, gyalogműveléssel termesztették. A csongrádi kadarka a múlt században még fogalom volt, a nagyüzemi gazdálkodás erőltetésével pecsételődött meg sorsa.
A csongrádi származású Surányi Dezső biológus professzor, aki a fél világot bejárta, arra biztatta a gazdákat, hogy ezt a szőlőfajtát mindenképp meg kell őrizni a jövőnek, leginkább Csongrádon és környékén. A borversenyeken a bírálók örülnek a kadarkának, s nem szenved hátrányt az elismerésben. Ebben jeles szerepet játszott Eperjesi Imre, a kertészeti egyetem borászati tanszékének nyugalmazott tanára, aki fölhívta minden alkalommal a figyelmét a borászoknak: a kadarka hungaricum, vagyis értékes bor és nem tűnhet el a magyar, s kiváltképp a csongrádi borpalettáról.
Még ha a kadarka legfőbb hibái meg is maradtak (fagyérzékenység, fürtrothadási hajlama, színanyag-problémák), ugyanakkor bőtermő, igen tüzes bort ad. Belőle jó években kiváló vörösbor erjeszthető, gyakrabban jó minőségű siller és ritkaságként fehérbor is készíthető belőle. A páratlanul fűszeres, gazdag íz- és zamatanyagok lényegében mindegyik borvidéken érvényesülnek.
Ma is jellegzetes és kedvelt bort készítenek ebből a szőlőfajtából, legalább két, igen jól ismert csongrádi bortermelő palackozza is.
Indoklás az értéktárba felvétel miatt:
Évszázadok óta termesztett borszőlőfajta a csongrádi borvidéken, mely a rendszerváltozásig a leginkább meghatározó borok egyike volt. Viszont ez a fajta fokozatosan kipusztulóban van, ezért a védelméről fokozottan gondoskodni szükséges. A csongrádi borvidék egyik kiemelkedő szőlőfajtájáról van szó, a belőle készített csongrádi bor az országhatárokon kívül is ismert, mely öregbíti a megye hírnevét is.
A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):
SURÁNYI DEZSŐ: A csongrádi kadarka és múltja. 2000. Tari László Múzeum Néprajzi Adattára (TLMNA) 36-2008.
SURÁNYI DEZSŐ: A kadarka története a csongrádi borvidéken. Agrártörténeti Szemle. 2002.
SURÁNYI DEZSŐ: Egy régi szőlőfajta történeti ökológiai bemutatása. A csongrádi kadarka múltja és jelene (Oppidum Csongrád 2005) 33-56.
VÁRKONYI ISTVÁN: Tisztújítás a Szőlősgazdák Egyesületében – Visszaállítani a kadarka hírnevét! Csongrád újság 1993. július 2. 1.